Arkitekt: ”Vi ville skabe en levende facade på Spidsen”

9. jun. 2022

Det seneste halve års tid har man kunnet se, hvordan facadeelementerne på Spidsen er blevet monteret ét for ét – fra stuen til 13. sal. Nu er element nr. 924 på plads, og facaden er næsten komplet. Arbejdet på 13. sal, som er en tilbagetrukket etage, mangler nemlig lige de sidste vinduer.

– Med Spidsen ville vi skabe et ikonisk byggeri, som kunne matche den unikke beliggenhed på Nordø. Derfor skulle facaden også være noget helt særligt, forklarer Leena Lammassaari og fortsætter:

– Vores idé var at skabe en ”levende” facade, dvs. en facade, der afspejlede den variation, der er i Nordøs omgivelser. Vandet, vejret og lyset ændrer sig hele tiden – og facaden afspejler denne variation. Der er fantastisk flotte morgener, hvor bygningen nærmest fremstår som et naturfænomen.

 

Demokratisk byggeri
Arbejdet med den 60 meter høje bygning startede tilbage i 2017, hvor Vilhelm Lauritzen sammen med Cobe og Tredje Natur vandt projektet med kontorhuset Spidsen for PFA Ejendomme.

Vi ville gerne tegne et byggeri, der var demokratisk, forstået på den måde, at alle brugere af bygningen skulle få glæde af den unikke udsigt. Her skulle ikke være nogen bagside med dårligere placerede kontorer. Derfor er bygningen rund, og alle kontorer er placeret med udsigt, siger Leena Lammassaari og fortsætter:

– Vi udviklede de kassetteformede facadeelementer, der gør, at man på hver etage kan ’træde ud’ i udsigten i modsætning til at have en flad facade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Illustration: Facadeelementerne har tre forskellige størrelser. De mindste vinduer er halv størrelse af de største. Vilhelm Lauritzen Architects, Tredje Natur, Cobe.

En unik kombination på hver etage
Der er produceret 924 facadeelementer med vinduer i tre forskellige størrelser. De mindste vejer 670 kg, de mellemste 1.350 kg og de største 2.070 kg

– Hver eneste etage er en unik kombination af elementer, som er placeret ift. verdenshjørnerne. Mod nord er der store vinduesåbninger, og mod syd er der mindre. Mod øst og vest har vinduerne en mellem størrelse. På den måde forholder vi os til solens gang, og facadens udformning regulerer dagslyset i bygningen. Det har den fordel, at der skal bruges færre ressourcer på nedkøling, og det er et klart plus for bæredygtigheden, forklarer Leena Lammassaari.

Illustration: Vinduesåbningerne er placeret ift. verdenshjørnerne. Mod nord er der store vinduesåbninger, mod syd er der små. Illustration: Vilhelm Lauritzen Architects, Tredje Natur, Cobe

Præcision og samarbejde
Der var høje krav til Spidsens facade, og teamet skulle finde en leverandør, der kunne producere de hundredvis af elementer. Teamet valgte en producent i Bremen i Tyskland, der også har overfladebehandlet elementerne for at gøre dem modstandsdygtige til det saltholdige klima på Nordø og samtidig skabe en flot overflade.

– Det har krævet enorm præcision at få de forskellige typer facadeelementer på plads. Der er tale om skræddersyede elementer, der samtidig sidder forskudt af hinanden fra etage til etage. Det har krævet et tæt og langvarigt samarbejde mellem os, facadeleverandøren og entreprenøren, slutter Leena Lammassaari.

Fakta


Grundareal: 23.000 m2 
Det cirkulære kontorhus:
 26.000 m2
Kontorhus: 4.500 m2
Boliger: 10.000 m2 + 3.000 m2
Hotel: 11.500 m2
Kælder til parkering og teknik: 14.500 m2

LÆS MERE

Byggeriets forløb

Byggeriet på Redmolen omfatter både bygninger, infrastruktur og udearealer. Her kan du se hvilke aktiviteter, der vil finde sted på byggepladsen i de kommende år.

SE FORLØB HER

KONTAKT

Hvis du har nogle spørgsmål, så kontakt os på info@redmolen.dk