Havsalt og arkitektur spiller en stor rolle for murværket på Nordø

20. jan. 2022

Arbejdet med murværk er i fuld gang på Nordø. Her skal tre af bygningerne beklædes med røde mursten, som vi også kender fra resten af Århusgadekvarteret i Nordhavn. Til det arbejde skal der bruges ikke mindre end en halv million mursten, som lige nu ankommer på paller til Nordø, som også tidligere beskrevet i Nordø’s nyhedsbrev. Det er dog ikke helt ligetil at mure disse facader, både pga. Nordø’s beliggenhed helt ud til vandet, hvor murstenene bliver udsat for et barsk klima og det store fokus på arkitektoniske detaljer. På byggefelt 1.21, hvor boligbyggeriet Nordøhuset er ved at blive opført, er arbejdet med murværk næsten i mål. I nabobygningen på byggefelt 1.19 – Nordøkaréen – er murerne først lige gået i gang, og om en måned er det hotelbygningen på byggefelt 1.20’s tur til at blive muret.

Carsten Bornhøft, der er ekspert i murværk, tilser hver uge arbejdet med murstensfacaderne på Nordø. Her står Carsten Bornhøft ved byggefelt 1.21, hvor facaderne har et såkaldt kob-relief (forskudte mursten).

Fugt og salt slider på murværk Men det er ikke en helt ligetil opgave at mure disse facader på Nordø. Der er nemlig en række forhold, der stiller særligt høje krav til murværket. Derfor har bygherrerådgiver SWECO haft en ekspert i murværk til at følge arbejde tæt helt fra start, og han tilser arbejdet hver uge. Carsten Bornhøft, der er chefspecialist for byggeteknik og fagtilsyn hos SWECO Architects, har arbejdet med murede byggerier i mange år og kender alt til de forskellige udfordringer, man skal tage højde for ved det enkelte byggeri. – Nordø’s beliggenhed lige ved vandet er jo fantastisk, men den betyder også, at klimaet er meget fugtigt og saltholdigt, og det giver ekstra slid på både furer og mursten, siger Carsten Bornhøft. Arkitektur og vejsalt Men klimaet er ikke det eneste, der påvirker planlægningen af murværket. En særlig arkitektonisk detalje betyder også ekstra foranstaltninger. – De tre bygninger er tegnet således, at murstensvæggene går helt ned til jorden, i modsætning til at have en synlig sokkel nederst på bygningen. Det giver et flot visuelt udtryk som om, at bygningen nærmest kommer op ad jorden. Men det betyder også, at den nederste del af muren bliver udsat for vejsalt, forklarer Carsten Bornhøft og fortsætter: – Vejsalt kan medføre et såkaldt saltpeter-udtræk, som viser sig som hvide skjolder på murstenene, og dét skal vi naturligvis undgå bedst muligt.

På byggefelt 1.19 står råhuset færdigt. Nu starter arbejdet med murstensfacaderne.

Det rette lerblanding Så hvad er løsningen, når man skal bygge robust murværk i et fugtigt og saltholdigt klima og med murstensvægge, der går helt ned til jorden? – Man skal finde nogle særlige egenskaber i mursten, der kan modstå at blive så opfugtet, og der er ikke så mange sten, der kan tåle det. Det handler om, hvilket ler, murstenene er lavet af, og hvordan de er forarbejdet, siger Carsten Bornhøft. Gennem et længere forløb har Henning Larsen, som er arkitekt på de tre bygninger og stenproducenterne Petersen Tegl og Egernsund Wienerberger vurderet forskellige stentyper på æstetik, holdbarhed og styrke. Stenene skal kunne tåle at blive opfugtede og kunne klare frost, da mursten suger fugt. Og det har resulteret i, at de helt rette sten til Nordø er fundet. – Vi kan godt li’ murværk i Danmark, og med god grund. Der er som oftest mindre vedligehold ved murværk sammenlignet med fx træ- eller pladefacader. Hvis man bor i muret byggeri, har man som dansker simpelthen en følelse af, at det er robust og føler sig tryg, slutter Carsten Bornhøft.     FAKTA:

  • I alt skal der mures 8.000 m2 på Nordø
  • Der skal bruges over en halv million mursten
  • Der er tale om tre typer danskproducerede, røde sten
  • Murstenene kommer til Nordø på i alt 4.500 paller
  • Det er stenproducenterne Petersen Tegl og Egernsund Wienerberger, der leverer stenene

 

Fakta


Grundareal: 23.000 m2 
Det cirkulære kontorhus:
 26.000 m2
Kontorhus: 4.500 m2
Boliger: 10.000 m2 + 3.000 m2
Hotel: 11.500 m2
Kælder til parkering og teknik: 14.500 m2

LÆS MERE

Byggeriets forløb

Byggeriet på Redmolen omfatter både bygninger, infrastruktur og udearealer. Her kan du se hvilke aktiviteter, der vil finde sted på byggepladsen i de kommende år.

SE FORLØB HER

KONTAKT

Hvis du har nogle spørgsmål, så kontakt os på info@redmolen.dk