Derfor er beton så populært i dansk byggeri

17. sep. 2021

Fem bygninger er ved at spire frem på Nordø, og de såkaldte råhuse er lavet af betonelementer – en byggemetode, der er særdeles udbredt, når det gælder opførelse af lejligheder og kontorbyggerier. Vi har talt med en ekspert om, hvorfor netop betonelementer er så populært i dansk byggeri.

Ordet beton kommer fra det franske ”béton” og betyder kunsten at blande sand, sten, vand og cement. Allerede tilbage i 1800-tallet blev teknikken første gang brugt i Danmark, men efter anden verdenskrig, da der var stor mangel på boliger, tog det for alvor fart med betonbyggeriet.

Hver bygning er et unika
Fra at have støbt de enkelte elementer direkte på byggepladsen, gik man over til at præfabrikere betonelementer, så man kunne bygge endnu mere effektivt. Elementbyggeriet havde sit gennembrud i 1960’erne med de store boligprojekter i Danmark.

– Beton er et godt, stærkt og relativt billigt materiale sammenlignet med fx træ og stål – derfor er det så meget mere udbredt end andre materialer, når vi skal opføre boligkomplekser, højhuse, kontorhuse og lagerhaller, forklarer Jens Ohm Thalund, der er projektleder hos Sweco med speciale i konstruktioner.  

De fem såkaldte råhuse (bygningerne uden facader og indvendige arbejder) på Nordø vil bestå af en række forskellige betonelementer, det gælder vægge, søjler, bjælker, trapper og dæk/etageadskillelser. Betonelementerne bliver produceret til den enkelte bygning.

– Hver bygning er et unika, og hver bygning får præfabrikeret hver sine elementer, som har forskellig geometri, men montage- og samlingsprincipper er meget ens siger Jens Ohm Thalund.

Tid, penge og det danske vintervejr
At bygge med betonelementer har en række fordele, som gør metoden så populær. Det handler om tid, penge og ikke mindst vintervejret i Danmark.

– Når vi bygger i dag, handler det bl.a. om at minimere den tid, du bruger på at opføre lejligheder og kontorer, og derfor er det ideelt med præfabrikerede elementer, der hurtigt og nemt kan danne et råhus i modsætning til at støbe elementerne op på byggepladsen, forklarer Jens Ohm Thalund og fortsætter:

– Det er også en kæmpe fordel at arbejde med beton, når vi befinder os i et klima med regn, frost og sne. Betonen skal ikke dækkes til, som træ skal, men kan klare det danske vintervejr.

Vi bygger med ‘lokale råvarer’
Og så er betonen et dansk produkt. Det er fabrikkerne Industribeton, Boligbeton og Danelement, der leverer betonelementerne til Nordø.  

– Sand, grus, vand og cement – som består af brændt ler og kalk – er jo alle råstoffer, vi har i store mængder her i Danmark i modsætning til både stål og træ. Man kan sige, at vi bruger lokale råvarer, når vi bygger med beton, slutter Jens Ohm Thalund.

Fra konditaget på P-hus Lüders kan du følge med i byggeriet på Nordø, og lige nu kan du se de mange forskellige betonelementer, der er ved at blive monteret. I alt bliver Nordø bygget af 16.0000 betonelementer, der bliver fragtet til byggepladsen på ca. 2.000 lastbiltransporter over den kommende tid. De sidste elementer forventes at blive monteret i begyndelsen af 2022.

Fakta


Grundareal: 23.000 m2 
Det cirkulære kontorhus:
 26.000 m2
Kontorhus: 4.500 m2
Boliger: 10.000 m2 + 3.000 m2
Hotel: 11.500 m2
Kælder til parkering og teknik: 14.500 m2

LÆS MERE

Byggeriets forløb

Byggeriet på Redmolen omfatter både bygninger, infrastruktur og udearealer. Her kan du se hvilke aktiviteter, der vil finde sted på byggepladsen i de kommende år.

SE FORLØB HER

KONTAKT

Hvis du har nogle spørgsmål, så kontakt os på info@redmolen.dk