En af Københavns Frihavns historiske bygninger, Toldvagtsbygningen på Nordø, har siden 2019 været opbevaret i en lagerbygning i Nordhavn. Men i de kommende år bliver den fine, gamle bygning, der er tegnet af den danske arkitekt Osvald Viggo Rosendahl Langballe, genopført og restaureret helt i overensstemmelse med den oprindelige arkitektur og materialer. Med en placering i første række til vandet får Toldvagtsbygningen nyt liv, når den bliver en del af det kommende byområde på Nordø.

Projektdirektør Steffen Moe fra SWECO står med 4.000 bygningsdele, der skal samles igen, når Toldvagtsbygningen bliver genopført.
Et gigantisk samlesæt
Toldvagtsbygningen var en del af Københavns Frihavn og én ud af mange lignende toldvagtsbygninger. Den var i funktion i perioden 1916-1979 og har – foruden Toldvagtsfunktionen – også huset Søpatruljen, Toldassistenten og Rorsbetjenten. Bygningen blev brugt til kontorlokaler og andre formål i perioden 2002-2019.

Plantegning fra 1916.
Da PFA Ejendomme overtog området i 2019, blev Toldvagten nænsomt skilt ad og lagt på lager. En restaureringsarkitekt ledte arbejdet med omhyggeligt at nummerere de mange sten og tage mål af de bygningsdele, der måtte kasseres pga. slid og ælde.
– Toldvagten består af ca. 4.000 såkaldte Ølandssten, som er en kalksten, der er blevet brudt på den svenske ø Øland i mere end 1.000 år. De nøjagtige opmålinger af bygningen og den omhyggelige nummerering af hver eneste sten betyder, at vi ved præcis, hvor de skal placeres, når vi genopfører bygningen, forklarer projektdirektør hos Sweco, Steffen Moe.
Særproduktion i Sverige
Ølandsstenene blev pakket ned i trækasser med 5-15 sten i hver kasse. Ud af de 4.000 sten var ca. 500 dog så medtagede, at de ikke kunne bruges igen. Derfor er der sat en særproduktion af disse sten i gang hos en svensk leverandør, der henter sten fra samme brud, som de oprindelige sten er fra.

Toldvagtsbygningen blev nænsomt skilt ad, nummereret og lagt i kasser i 2019, inden byggeriet på Nordø gik i gang.
Genbrug af 100 år gamle materialer
Udover murstenene er næsten alle materialer bevaret, så de kan genopføres. Det gælder for eksempel tagbjælkerne af fyrretræ og en række kuriøse detaljer fra den bevaringsværdige bygning.
– Vi har tre imposante portaler ligeledes udført i Ølandssten, hvor der bl.a. er graveret ordet Toldvagt. Også de gamle skorstene kommer til at pryde på den genopførte bygning, selvom de kke bliver taget i brug. Og endelig kommer flagstanderen også på sin retmæssige plads igen, siger Steffen Moe.
Vinduer og taget af tagpap var så medtaget, at disse desværre ikke kunne genbruges. Inden bygningen blev taget ned, blev der derfor snedkereret nøjagtige skabeloner i træ, så identiske vinduer kan produceres.

Hver eneste bygningselement blev omhyggeligt nummereret, inden de blev pakket i kasser.
Byggeriet forventes at starte i 2023
Det er planen, at Toldvagten vil blive anvendt til offentligt tilgængelige funktioner som for eksempel butik, café eller lignende, men det er ikke endelig afgjort, hvilken af disse, det bliver. Genopførslen af Toldvagten forventes at gå i gang i løbet af 2023.
Fakta: Frihavnens toldvagtsbygninger
- Toldvagten på Redmolen
- Toldvagten ved Aarhusgade
- Toldvagten ved Nordre Frihavnsvej
- Toldvagten ved Pramrenden
- Toldvagten ved Redhavnen
- Toldvagten ved Sporkrydsningen
- Toldvagten ved Søndre Frihavnsvej
Kilde: By & Havn